Kymmenen elämää suurempaa kirjaa

Sanoja säästämättä: kirjallisuuteen liittyvät listat ovat suoranaista hävyttömyyttä. Kirjallisuus on sanomattoman ja määrittelemättömissä olevan valtakunta, kun taas listat ovat valikoiden, pyykkien ja jääkiekkotulosten valtapiiriä. Seuraava lista on siis vain yksi suuntaa-antava raapaisu kirjallisuuden rajattomaan maailmaan, ehdotelma mistä jatkaa tai aloittaa. Lue tämä lista ja mieti sitten jatkatko matkaasi tähän valittujen kirjojen sivuille.

Hesse_SiddharthaSiddhartha (1922) – Hermann Hesse

Tämä Hessen yksinkertaiseen ja lyyriseen tapaan kirjoittama teos kertoo Siddhartha-nimisen miehen henkisestä matkasta Gautama Buddhan aikana. Siddhartha on koskettanut miljoonia yksinkertaisen kauniilla tavallaan yhdistää itämainen ja länsimäinen mytologia ja filosofia.

Linnunradan käsikirja liftareille (1979) – Douglas Adams

Alkujaan kuunnelmasarjana suosiota niittänyt Adamsin romaani on tieteisfantasian parodia Arthur Dentin tempautumisesta seikkailuun ympäri galaksia. Kirjailijana Adamsilla on taito saada lukijansa nauramaan – jopa ääneen julkisilla paikoilla.

Sivullinen (1942) – Albert Camus

Vaikka kyseessä onkin fiktiivinen teos, onnistuu “Sivullinen” ilmaisemaan eksistentialistisen filosofian monitahoiset käsitteet ja aiheet paremmin kuin monet alan tärkeimmät filosofiset kirjoitukset. Erinomainen kirja varsinkin ihmisluonnon ja ihmisyyden kosmisen roolin pohdiskeluun.

Ajattele oikein – menesty! (1973) Napoleon Hill

Kyseinen teos on tituleerattu kaikkien aikojen parhaimmaksi henkilökohtaiseen menestykseen opastavaksi kirjaksi. Kirja kiteyttää menestyksen “salaisuuden”, joka ei oikeammin olekaan salatiedettä: ajattele ja asennoidu oikein.

Huckleberry Finnin seikkailut (1884) – Mark Twain

Twain kuvaa Mississippijoen seutua ja asukkaita värikkäästi, sekä luonnehtii satiirisella tavalla piintyneitä asenteita, varsinkin rasismia.

Anna Karenina (1875-1877) – Leo Tolstoi

Tolstoi maalaa runollisen kauniin tarinan kahdesta romanssista ja teemana voidaan nähdä Platonin määrittelemät kaksi rakkauden muotoa. Sijoittuen Pietarin ylhäisiin seurapiireihin, on rivien välistä luettavissa myös yläluokan valheelliseen elämään kohdistuvaa arvostelua.

Inho (1938) – Jean-Paul Sartre

Ollen Sartren esikoisromaani, sisältää “Inho” pohdintaa olemassaolon tarkoituksettomuudesta ja onkin hänen teoksistaan tunnetuin.

Hamlet – Tanskan prinssi (n. 1600) – William Shakespeare

Tarina Hamletista, joka kohtaa isänsä haamun ja ryhtyy juonimaan kostoa isänsä kokeman vääryyden korjaamiseksi, on maailmankirjallisuuden kuuluisimpia näytelmiä.

Monte Criston kreivi (1844) – Alexandre Dumas

Edmond Dantèsin eeppiset seikkailut ja tyrmässä syyttömänä vietetyt 14 vuotta pitävät lukijan pauloissaan alusta loppuun. Dumasin teemoja teoksessa ovat oikeus, kosto, armeliaisuus ja anteeksianto.

Kuin surmaisi satakielen (1960) – Harper Lee

Ensimmäisistä riveistä lähtien Lee koukuttaa lukijansa harhaanjohtaavan yksinkertaiseen tarinaan amerikkalaisesta Etelän perheestä, joka on moraalisen kriisin aiheuttaman mullistuksen pyörteissä, ja pitää pauloissaan viimeiseen sanaan asti.